Pompeia, la ciutat congelada.
Pompeia va ser una ciutat de l'antic Imperi Romà, situada a l'actual Campània, prop d'on avui trobem Nàpols, que va ser destruïda l'any 79 per l'erupció del volcà Vesuvi. Més de 2000 van morir com a conseqüència dels gasos, que va desprendre l'erupció i van quedar enterrades sota un mantell de cendres. Amb elles també van quedar enterrades les formes de vida, el treball i els grafittis pompeians.
Durant gairebé 17 segles la ciutat es va mantenir amagada i oblidada.
Vols més informació sobre com van morir els habitants de Pompeia? Clika a l'enllaç de la pàgina Nacional Geographic: http://www.nationalgeographic.com.es/2010/06/25/como_murieron_los_habitantes_pompeya.html
Documental de com va morir la gent: http://www.youtube.com/watch?v=0qyixhJUA0I
Pompeia es troba a escassos quilòmetres de la ciutat de Nàpols, allotjada als peus del volcà Vesuvi, un dels volcans més coneguts del món donada la seva tràgica història.
En el moment de l'erupció del Vesuvi, a la ciutat de Pompeia vivien aproximadament unes 25000 persones. Algunes setmanes abans del catastròfic succés, diversos terratrèmols van afectar la ciutat i molts dels ciutadans la van abandonar per por de nous tremolors. Aixó va fer que la majoria d'ells es salvessin en el moment de l'erupció.
El més aterridor de tot és que ens han arribat les expressions de moltes de les persones que van quedar sepultades en la posició en què es trobaven quan van morir.
La muntanya Vesuvi segueix sent un volcà actiu avui en dia, envoltat per una àrea urbana que alberga més de 3 milions de vides. La possibilitat que torni a fer erupció és molt probable.
Tot i això, les victimes van ser més de dos mil.
A més de Pompeia, dues ciutats van patir d'aquest desastre: Herculà i Estabia.
Després, en el 1756 els exploradors i arqueòlegs gràcies a una sèrie de manuscrits que relataven la seva ubicació van trobar la gran ciutat de Pompeia.
En 8 minuts podràs entendre d'una forma molt més fàcil i visual el fet que va ocurrir per que totes les coses quedessin tal i com estaven succeïnt.
Ja que el video no té cap música, ni parlen, si voleu podeu fer click al botó que he posat al costat, per provar-ho no passa res! Però si escolteu el video tal qual podreu gaudir del so d'ambient real que hi havia en aquell instant.
Espero que us agradi.

Avui dia Pompeia apareix davant els ulls dels visitants en quasi tota la seva extensió i els transporta al dia en què el destí va aturar el curs de la seva història. Els anuncis electorals escrits a les parets, els estris domèstics, les botigues, tot sembla que encara sigui viu: la tragèdia de Pompeia no ha destruït la ciutat, sinó que només ha aturat el temps per permetre'ns conèixer com era la vida el 24 d'agost del 79 d. C.


Una imatge aèria de les excavacions de Pompeia on podem apreciar, al centre, el Fòrum Civil i els edificis circumdants.
Fotografia: Proscrastinando.
Podeu trobar més fotos i més informació a la pàgina de FaceBook: Pompeya:Un sueño bajo el volcán.

![]() PompeiaVista nocturna del Fòrum Civil. | ![]() PompeiaPedestals petris que en una altra època estaven coberts per plaques de marbre. | ![]() PompeiaCapvespre vist des del Fòrum Civil de Pompeia. |
---|




Pompeia, casa del poeta tràgic.
L'atri amb el impluvium al sostre. Al voltant del atri es disposen les diferents estances.
Esquema d'una casa amb atri, axonometria (dibuix de la casa) i planta.
Pompeia, un estret carreró ciutadà.
Vistes aèries de la ciutat de Pompeia.